April 9, 2012

Andhra SSC Biology Important Bits with Answers

Following are objective multiple choice questions from Biology for 10th Class / SSC students. Answers are also given at the end of the bits. The questions are in objective multiple choice, match the following and fill in the blank types. You can practice these questions as part of your final preparation for the SSC Public Examinations.

I. Choose the Correct Answers:

1. The vitamin that is destroyed on heating
A) E B) C C) A D) B

2. Deficiency of 'Thiamine'
A) Beri-Beri B) Pellagra C) Anaemia D) Rickets

3. Rubella disease is described first by the scientist
A) Abu Baqur B) Ronald Ross C) Laveris D) Darwin

4. The kilocalories of energy released from one gram of fat is
A) 5.49 B) 4.59 C) 9.45 D) 9.54

5. "Pellagra" is caused due to the deficiency of
A) Niacin B) Riboflavin C) Thiamine D) Pyridoxine

6. A vehicle born transmitted diseases are
A) Plague and malaria B) Chicken pox and tetanus C) Mumps and common cold D) Eye infection and influenza

7. Excess of fat in the body is stored in
A) Adipose-tissue B) Acrosome C) Erythrocytes D) Bone-marrow

8. The energy released by 1 gram of Glucose is
A) 6 Kcal B) 4 Kcal C) 5 Kcal D) 3 Kcal

9. Biologically complete proteins are found in
A) Potato, Onion, Carrot B) Apple, Egg, Wheat C) Rice, Meat, Butter D) Meat, Milk, Egg

10. Deficiency of pantothenic aid result in burning of
A) Stomach B) Hands C) Feet D) Heart

11. When more than 20% of the body weight is due to fat, the person is suffering from
A) Marasmus B) Kwashiorkor C) Scurvy D) Obesity

12. Inflammation of lymph - vessels and lymphglands result in a disease known as
A) Malaria B) Filaria C) Encephalitis D) Hepatitis

13. The story of vitamins dates back to
A) 15th century B) 16th century C) 17th century D) 18th century

II. Fill in the blanks:

1. Cellulose is a ---
2. Milk sugar is called ---
3. Kwashiorkor is caused due to the deficiency of ---
4. Yellow colour of urine is due to the presence of --- pigment
5. Sources of infection in diseases like Tuber culosis, mumps and whopping cough is ---
6. In Papaya fruit --- vitamin will be more
7. Sunlight converts --- present in foods in the body into vitamin D.
8. The larvae of filarial worm are known as ---
9. In Glossitis, the --- becomes red and glazed.
10. Cane sugar is called ---
11. Amino acids are the units of ---

III. Match the following:

I. GROUP - A : GROUP - B

1. Malaria A) Wuchereria Bancrofti
2. Measles B) Plasmodium vivax
3. Encephalitis C) Myxo virus parotidis
4. Mumps D) Arbo virus
5. Filariasis E) Paramyxo-virus
F) Hepatitis-B
G) Hepatitis-D

II. GROUP - A : GROUP - B

6. Deficiency of Vitamin 'D' A) Pellagra
7. Deficiency of Riboflavin B) Pernicious anaemia
8. Deficiency of Niacin C) Rickets
9. Deficiency of cyanocobalamin D) Burning of feet
10. Deficiency of pantothenic acid E) Beri-Beri
F) Glossitis
G) Anaemia

ANSWERS:

1) Choose the correct answers: 1)B 2)A 3)A 4)C 5)A 6)A 7)A 8)B 9)D 10)D 11)D 12)B 13)D
2) Fill in the blanks: 1. Carbohydrate 2. Lactose 3. Proteins 4. Bilirubin 5. Droplets of Saliva 6. 'A' 7. Cholesterol 8. Microfilaria 9. Tongue 10. Sucrose 11. Proteins
3) Match the following: I. 1)B 2)E 3)D 4)C 5)A II. 1)C 2)F 3)A 4)B 5)D.

Related Posts



No comments: