March 28, 2015

10th Class Bit Bank - Biology for AP and Telangana Students

1. A plant is kept in dark cupboard for about forty eight hours before
conducting any experiment on Photosynthesis in order to .....
a) Remove Chorophyll from leaves
b) Remove Starch from leaves
c) Ensure that no photosynthesis occurred
d) Ensure that leaves are free from the Starch

2. In single celled animals the food is taken ......
a) By the entire body surface b) Mouth c) Teeth d) Vacuoles

3. Energy is stored in .........
a) nucleus b) mitochondria c) ribosomes d) cell wall

4. Cluster of air sacs in lungs are called?
a) alveolus b) bronchi c) braonchioles d) air spaces

5. Blood on which side of the human heart is low in oxygen?
a) left vetricle b) right ventricle
c) left atrium d) right atrium

6. Which of the following opinion is correct?
a) Ravi said, xylem and phloem cells arranged one upon the other to form a
tube like structure.
b) John said, xylem and phloem are not separate tube like structures.
c) Salma said, xylem and phloem cells connect together to form a tube
like structure.
d) Hari said, because of its shape they said to be tube like structures

7. Sequence of urine formation in nephron is ....
a) Glomerular filtration, Tubular reabsorption, Tubular secretion
b) Tubular reabsorption, Tubular secretion, Glomerular filtration.
c) Tubular secretion, Glomerular filtration, Tubular reabsorption
d) Tubular reabsorption, concentration of urine, Tubular secretion

8. Special excretory organs are absent in .....
a) Birds b) amoeba c) sponges d) a and b

9. Leaf movement in mimosa helps to .......
a) reduce photosynthesis
b) protect from greazers
c) releasing phyto hormones
d) regulate it's growth

10. A person loss of control on emotions, which part of brain stops
it's function?
a) cerebrum b) diencephalon c) mid brain d) cerebellum

11. Why are egg cells larger than sperm cells? Choose the option you
think is right.
a) Egg cells have more cells in them
b) Have food store to help growth after fertilisation
c) Have thicker cell membranes
d) Have larger nuclei

12. The part of the female reproductive system produces the eggs?
a) Ovam b) Epididymis
c) Cervix d) Fallopian tube

13. Human organism is an internal combustion machine because of .......
a) assimillation of energy from food
b) liberate CO2 during respiration
c) Expel waste food at the end state digestion
d) Secrete powerful digestive juices

14. Peristalasis is because of .....
a) Contraction of longitudinal muscles.
b) Contraction of circular muscles.
c) Under control of autonamous nervous system.
d) Digestive secretions.

15. According to Mendal alleles have the following character .......
a) Pair of genes
b) Responsible for character
c) Gametes d) Ressisive factors

16. Palaeontologist dealing with .......
a) Embryological evidences
b) Fossil evidences
c) Vestigious organ evidences
d) Heredity variations

17. Ban all pesticides, this means that .......
a) Control on usage of pesticides
b) prevention of pesticides
c) promote eco friendly agricultural practices
d) stop bio chemical factories

18. What does a food chain always start with?
a) The herbivore b) The carnivore
c) The producer d) none of them

19. Percolation tanks helps to .......
a) supply water for agriculture
b) increase ground water level
c) preserve rain water
d) prevent overflow of water from tanks during rainy season.

20. Sustainable development means ........
a) prevention of wastage
b) stable growth
c) development without damaging
d) high yielding in less time.

21. This is a disease due to malnutrition ......
a) Kwashiorkor b) Anaemia
c) cardiac arrest d) Cataract

22. Our lungs are ....... in nature.
a) rigid b) spongy c) tube like d) narrow

23. The structures that establish continuity between arteries and veins .....
a) valves b) lungs c) heart d) blood capillaries

24. The best long term solution for kidney failure is ........
a) dialysis b) kidney transplantation
c) filtration d) blood transfusion

Answers:

1-b; 2-a; 3-b; 4-a; 5-d; 6-c; 7-a; 8-b; 9-d; 10-b; 11-b; 12-a; 13-a;
14-c; 15-a; ; 16-b; 17-c; ; 18-c; 19-d; 20-c; ; 21-a; 22-b; 23-d;
24-b.

Related Posts



No comments:

Post a Comment

Follow by Email

Search This Blog