March 27, 2015

10th Public Exams Physical Science Bit Bank for AP and Telangana Boards

1. Which of the following is a surface phenomenon?
A) Evaporation B) Condensation C) Freezing D) Melting

2. ..... waves are used in Radar.
A) Micro B) Radio C) UV D) IR

3. If the angle of incidence is 30°, then the angle between incident ray and reflected ray for a plane mirror is...
A) 30° B) 90° C) 45° D) 60°

4. A bulb is rated 40 w, 120 V and another bulb is rated 60 w, 120 V. Which has more resistance?
A) First bulb B) Both the bulbs C) Second bulb D) Can not say

5. Which device converts mechanical energy into electrical energy ?
A) Motor B) Battery C) Generator D) Invertor

6. Joule/ Coulomb is the same as ....
A) 1 watt B) 1 volt C) 1 ampere D) 1 ohm

7. The refractive index of glass with respect to air is 2. Then the critical angle of glass - air interface is ........
A) 0° B) 45° C) 30° D) 60°

8. Valency of Chlorine....
A) 1 B) 2 C) 3 D) 4

9. A single product is formed in this reaction
A) Chemical combination B) Chemical decomposition
C) Chemical displacement D) Chemical double displacement

10. The gas released in calcination process
A) NO2 B) O2 C) CO2 D) NO

11. Covalent bond is formed by ..... electrons.
A) donation B) sharing C) acceptance D) transfer

12. The ore of mercury is....
A) Bauxite B) Galena C) Haematite D) Cinnabar

13. Acid rain occurs when pH value of rain water is less than....
A) 5.6 B) 7.0 C) 7.5 D) 8.0

14. Name given to IV group element family is....
A) Carbon family B) Oxygen family C) Alkali family D) Boron family

15. Strontium Chloride produce ..... colour flame.
A) Crimson red B) Blue C) Green D) Apple green

16. The focal length of a concave mirror of radius of curvature 30 cm is ......
A) 10 cm B) 15 cm C) 20 cm D) 25 cm

17. ...... are used to make diodes.
A) Metals B) Non - metals
C) Alloys D) Semi - conductors

18. The unit of refractive index is ......
A) cm/sec B) cm/sec2 C) No units D) m/sec

19. The blueness of sky is due to ...... of light.
A) scattering B) reflection C) refraction D) dispersion

20. The magnetic force on the charge moving parallel to a magnetic field is .......
A) Bqv sinθ B) Bqv C) Zero D) Bq/v

21. The pH scale was introduced by ......
A) Fermat B) Archimedes C) Plank D) Sorensen

22. Neutralisation is an example of ......
A) Chemicl Combination
B) Chemical Decomposition
C) Chemical Displacement
D) Chemical double displacement

23. The IUPAC name of C2H2 is ......
A) Ethene B) Ethyne C) Alkene D) Ethylene

Answers:

1-A; 2-A; 3-D; 4-A; 5-C; 6-B; 7-C; 8-A; 9-A; 10-C; 11-B; 12-D; 13-A; 14-A; 15-A; 16-B; 17-D; 18-C; 19-A; 20-C; 21-D; 22-D; 23-B.


Related Posts



No comments:

Post a Comment

Follow by Email

Search This Blog