March 30, 2015

10th Class Bit Bank - Social Studies Objective Type Questions in English Medium

1. This movement was started in August 1942 ......
A) Civil Disobedience Movement
B) Non-cooperation
C) Quit India Movement
D) Vandemataram Movement

2. Direct Action day was observed in ......
A) Bengal B) Andhra Pradesh
C) Bihar D) Jammu & Kashmir

3. 'Sare Jahanse Achha' song was written by ......
A) Md. Ikbal B) Ravindranath Tagore
C) Chatterjee D) Tilak

4. Muslim League observed the Direct Action Day on ........
A) 16 Aug. 1945 B) 16 Aug. 1946
C) 16 Aug. 1943 D) 16 Sep. 1946

5. RSS wishes to unite all ......
A) Muslims B) Christians
C) Both Muslims and Christians
D) Hindus

6. 'Divide and Rule' policy was adopted by ......
A) the Indians B) the British
C) the Muslims D) the Chinese

7. In 1942, the Prime Minister of Britain was ......
A) Churchil B) Atley
C) Thatcher D) Camaroon

8. Quit India Movement was launched by ......
A) M.A. Jinnah B) Gokhale
C) Mahatma Gandhi
D) Subhash Chandra Bose

9. Subhash Chandra Bose took the help of this country to throw out the British from India ......
A) Russia B) Italy C) Sri Lanka D) Japan

10. Mahatma Gandhi passed away on ......
A) Feb 28, 1948 B) Mar 31, 1946
C) Jan 31, 1948 D) Jan 30, 1948

11. Cabinet Mission was appointed in ......
A) 1994 B) 1945 C) 1946 D) 1947

12. Our constitution was adopted on ......
A) 26th Jan 1950 B) 26th Nov 1949
C) 26th Jan 1949 D) 26th Nov 1950

13. Our constitution came into force on ......
A) 26th Jan 1950 B) 26th Nov 1949
C) 26th Jan 1949 D) 26th Nov 1950

14. The Chairman of Drafting Committee was ......
A) Babu Rajendra Prasad B) G V Mavlankar
C) Sachidananda Sinha D) B R Ambedkar

15. These words are included in our constitution during 1970s ......
A) Equality, Freedom B) Secular, Socialist
C) Socialist, Justice D) Secular, Equality

16. This is not related to Constituent Assembly ......
A) Indirect elections
B) No universal adult Franchise
C) Not represent all sections
D) Followed universal adult Franchise

17. Till 2013, the amendments made in our constitution were ......
A) 26 B) 96 C) 99 D) 121

18. The women in Switzerland got the right to vote in the year.......
A) 1971 B) 1961 C) 1951 D) 1941

19. Potti Sri Ramulu demanded for the formation of separate state for ......
A) Tamil speaking people
B) Telugu speaking people
C) Kannada speaking people
D) Oriya speaking people

20. The First Five Year plan focussed on ......
A) agriculture B) industries
C) employment D) power projects

21. Our Prime Minister after Nehru, was ......
A) Indira Gandhi B) Rajiv Gandhi
C) Charan Singh D) Lal Bahadur Shastri

22. Meghalaya was created in Dec 1969 from this state. ......
A) Arunachal Pradesh B) Assom
C) Nagaland D) Manipur

23. Telecom revolution was initiated by ......
A) Rajiv Gandhi B) PV Narasimha Rao
C) AB Vajpayee D) IK Gujral

24. The first co-aliation Government was led by ......
A) Indira Gandhi B) Lal Bahadur Shastri
C) VP Singh D) Chandrashekhar

25. Operation Barga was launched in ......
A) Kerala B) West Bengal
C) Madhya Pradesh D) Tamilnadu

26. The first NAM summit was held in ......
A) Belgrade B) Bangalore
C) Mexico City D) Cairo

27. Meire Paibi movement is active in ......
A) Meghalaya B) Assom C) Odisha D) Manipur

28. Right to Information Act was passed in ......
A) 2004 B) 2005 C) 2006 D) 2007

29. 'Glasnost' means ......
A) transparency B) process of reforms
C) increase in stockpiles of warheads
D) war of chemical weapons

30. In 1990, a 'Rath Yatra' from Somnath was led by......
A) PV Narasimha Rao B) LK Advani
C) Narendra Modi D) Manmohan Singh

31. The Indian National Army was led by ......
A) Patel B) Jawaharlal Nehru
C) Shastri D) Subhash Chandra Bose

32. Glasnost, Perestroika were introduced by ......
A) Lenin B) Stalin C) Gorbachev D) Putin

Answers:

1-C; 2-A; 3-A; 4-B; 5-D; 6-B; 7-A; 8-C; 9-D; 10-D; 11-C; 12-B; 13-A; 14-D; 15-B; 16-D; 17-C; 18-A; 19-B; 20-A; 21-D; 22-B; 23-A; 24-C; 25-B; 26-A; 27-D; 28-B; 29-B; 30-B; 31-D; 32-C.

Related Posts



No comments:

Post a Comment

Follow by Email

Search This Blog