March 30, 2015

10th Class Social Studies Bit Bank in English Medium for Telangana and AP Students

1. The following one was the immediate reason for the First World War .......
A) Murder of Hitler B) Murder of Ferdinand
C) Versailles Treaty D) Germany occupied Poland

2. According to Eric Hobsbawm, the 20th century is called as .......
A) The age of wars B) The age of peace
C) The age of extremes D) The age of republics

3. This country used Nuclear Bombs in Hiroshima and Nagasaki .......
A) USA B) Germany C) USSR D) Italy

4. The Great Depression broke out in this year ......
A) 1919 B) 1939 C) 1949 D) 1929

5. The Russian Revolution took place in this year ......
A) 1917 B) 1817 C) 1789 D) 1924

6. The leader of the Nazi's was ......
A) Nazar B) Kemal Pasha C) Mussolini D) Hitler

7. The famous Enabling Act was passed in the year ......
A) 1923 B) 1933 C) 1927 D) 1937

8. The word 'Genocide' means ......
A) A rally B) Saving innocent people
C) Planting many plants
D) Mass murder of innocent people

9. The three 'R's with regard to 'the New Deal' are ......
A) Relief, Recovery, Reform
B) Rehabilitation, Race, Religion
C) Racism, Religion, Revolution
D) Rural, Revenue, Reforms

10. Many of the Russian People were .......
A) Industrialists B) Businessmen
C) Peasants D) Scientists

11. Rapid industrialization, collectivization of agriculture were taken up in Russia by .....
A) Lenin B) Gorbachev C) Putin D) Stalin

12. Tsar Nicholas II ruled over .......
A) Japan B) Russia C) China D) Vietnam

13. DIET is the name of Parliament of .......
A) Germany B) France C) Italy D) Japan

14. World War I ended with the conference on peace in 1919 at ......
A) Vienna B) Versailles C) Geneva D) New York

15. On March 8th, 1917, around 10,000 women took out a procession in St. Petersburg demanding .......
A) Equal status B) Right to vote
C) Peace and Bread D) Freedom of speech

16. The Famous Satire 'Animal Farm' was written by ......
A) George Orwell B) H.G. Wells
C) John Donne D) R.K. Narayan

17. 'Reichstag' is the Parliament of ......
A) France B) Italy C) USA D) Germany

18. The founder of Modern China was ......
A) Chiang Kaishek B) Sun-Yat-Sen
C) Mao Zedong D) Chow-en-Lie

19. The three principles of Sun Yat Sen were San-Min-Chui, which means ......
A) Nationalism, Democracy, Secularism
B) Nationalism, Democracy, Socialism
C) Secularism, Racism, Fascism
D) Democracy, Republic, Nationalism

20. Peking University was established in the year .......
A) 1900 B) 1901 C) 1902 D) 1903

21. The Peoples Republic of China was based on ......
A) Imperialism B) Capitalism
C) Monarchy D) New Democracy

22. In mid 19th Century, Vietnam came under the direct rule of the ......
A) British B) French C) Dutch D) Portuguese

23. Capital city of Vietnam is ......
A) Laos B) Hanoi C) Canberra D) Santiago

24. In Vietnam, bonded labour was widely used in these plantations ......
A) Coffee and tea B) Rubber
C) Cocoa D) Tea & Cocoa

25. In the beginning of 20th century, China was ruled by the emperors of ......
A) Manchu Dynasty B) Ming Dynasty
C) Kach Dynasty D) Minh Dynasty

26. Long March was held in ......
A) 1914 - 15 B) 1924 - 25
C) 1934 - 35 D) 1944 - 45

27. Northern Nigeria was dominated by ......
A) Yoruba tribe B) Igbo tribe
C) Christians D) Hausa-Fulani people

28. The Muslim League was founded in .......
A) 1916 B) 1906 C) 1912 D) 1885

29. Tebhaga movement was led by ......
A) Provincial Kisan Sabha
B) Communist Party
C) Muslim farmers
D) Congress farmers

30. Tebhaga movement took place in ......
A) Bihar B) Telangana C) West Bengal D) Odisha

Answers:

1-B; 2-C; 3-A; 4-D; 5-A; 6-D; 7-B; 8-D; 9-A; 10-C; 11-D; 12-B; 13-D; 14-B; 15-C; 16-A; 17-D; 18-B; 19-B; 20-C; 21-D; 22-B; 23-B; 24-B; 25-A; 26-C; 27-D; 28-B; 29-A; 30-C.

Related Posts



No comments:

Post a Comment

Follow by Email

Search This Blog