March 16, 2015

10th Public Exams - Physical Sciences Bit Bank MCQs for AP and Telangana

1. Latent heat of fusion of ice is .... cal/ gm.
A) 80 B) 100 C) 500 D) 540

2. Latent heat of vapourisation of water is ..... cal/ gm.
A) 80 B) 100 C) 500 D) 540

3. The temperature of a steel rod is 330 K. Its temperature in °C is...
A) 53° B) 57° C) 59° D) 60°

4. Three bodies A, B and C are in thermal equilibrium. The temperature of B is 45°C. Then the temperature of C is...
A) 40°C B) 50°C C) 45°C D) 75°C

5. This is a warming process....
A) Evaporation B) Boiling C) Melting D) Condensation

6. The pH scale is from ....... to .......
A) 0 to 7 B) 7 to 14 C) 1 to 14 D) 0-14

7. The amount of water vapour present in air is called ....
A) Humidity B) Fog C) Dew D) Latent heat

8. The SI unit of heat is .....
A) Calorie B) Joule C) erg D) Watt

9. 0°C = .... K
A) 273 B) 0 C) 100 D) 80

10. This has greater specific heat.....
A) ice B) kerosene C) water D) sea water

11. The heat energy used to change the state of water from liquid to vapour is called....
A) Latent heat of vapourisation B) Boiling point
C) Latent heat of ice D) Freezing point

12. The process in which solid phase changes to liquid phase at constant temperature is called.....
A) Boiling B) Freezing C) Melting D) Condensation

13. The phase change from gas to liquid is called....
A) Freezing B) Boiling C) Melting D) Condensation

14. SI unit of temperature is....
A) Celsius B) Kelvin C) Fahrenheit D) Calorie

15. 1 Calories = .... Joules.
A) 4.2 B) 4.5 C) 4.186 D) 4

16. SI unit of specific heat is ....
A) J/Kg-K B) Cal/g-°C C) Joule D) erg

17. Specific heat of ice is...
A) 1 Cal/g-°C B) 0.21 Cal/g-°C 
C) 0.12 Cal/g-°C D) 0-5 Cal/g-°C

18. Boiling point of water is ....
A) 273 K B) 373 K C) 100 K D) O K

19. When ice melts, its temperature....
A) remains constant B) decreases
C) increases D) Cannot say

20. This is used as a coolant....
A) air B) ice C) water D) kerosene

21. Brass is .....
A) a metal B) a non metal
C) a semi metal D) an alloy

22. What happens when dil. Hydrochloric acid is added to iron filings?
A) Hydrogen gas and iron chloride are produced
B) Chlorine gas and iron hydroxide are formed
C) No reaction takes place
D) Iron salt and water are produced

Answers: 

1-A; 2-D; 3-B; 4-C; 5-D; 6-D; 7-A; 8-B; 9-A; 10-C; 11-A; 12-C; 13-D; 14-B; 15-C; 16-A; 17-D; 18-B; 19-A; 20-C; 21-D; 22-A.


Related Posts



No comments:

Post a Comment

Follow by Email

Search This Blog