March 16, 2015

10th Class Bit Bank - Physical Science Multiple Choice Questions

1. N2 + O2 .. 2NO - Q. This is a ...... reaction.
A) Reduction B) Displacement
C) Endothermic D) Exothermic Sunlight 

2. 2 AgCl .... 2 Ag + Cl2.
This is a ........ reaction.
A) Exothermic B) Displacement
C) Photo Chemical D) Double displacement

3. Rancidity can be prevented by adding....
A) Antioxidants B) Oxides
C) Vitamins D) Potato chips

4. Bleaching of coloured objects is done with...
A) Bleaching powder B) moist Chlorine
C) Washing soda D) All the above

5. The method of protecting iron from rusting by coating them a thin layer of Zinc is called.....
A) Alloying B) Galvanizing C) Colouring D) Painting

6. Oxidation means addition of .....
A) Hydrogen B) Oxygen
C) Heat D) an anti oxidant

7. C + O2 .. CO2 + Q. This reaction is called....
A) a chemical reaction
B) Exothermic reaction
C) Photo chemical reaction
D) Endothermic reaction

8. Corrosion can be prevented by....
A) greasing B) painting
C) galvanizing D) All the above

9. Rusting of iron is an example for ....
A) Oxidation B) Reduction
C) Rancidation D) Electrolysis

10. The chemical formula for marble is....
A) CaO B) CaCOHs2
C) CaCO3 D) CaCl2

11. This gas is used as cooking fuel ......
A) Coal B) Propane C) CO2 D) Hydrogen

12. 2.0 gm. of Hydrogen at S.T.P. occupies a volume of ........
A) 2 litres B) 2.24 litres
C) 22.4 litres D) 224 litres

13. When lime stone is heated this gas is released .....
A) Hydrogen B) Oxygen
C) Nitrogen D) Carbon Dioxide

1. The colour of Silver bromide is.....
A) Yellow B) Red C) Light Yellow D) Blue

15. Na2SO4(aq) + BaCl2 (aq) .. BaSO4 (s) + 2 NaCl (aq)
This is an example for ........ reaction.
A) combination B) double displacement
C) displacement D) decomposition heat

16. CuO (s) + H2 (g) .. Cu (s) + H2O (g) is an example for ........ reaction.
A) Oxidation B) Reduction C) Decomposition D) Redox

17. Potatoes contain this enzyme ....
A) Tyrosinase B) Saliva C) Zymogen D) Lactase

18. This is a skeleton equation
A) AgNO3 + NaCl .. AgCl + NaNO3
B) Zn + 2 HCl .. ZnCl2 + H2
C) C3H8 + O2 .. CO2 + H2O
D) C + O2 .. CO2

19. The mirror which is bent inwards is known as .......... mirror.
A) Concave B) Convex C) Plane D) Magic

20. ...... burned ships using mirrors.
A) Fermat B) Archimedes C) Lewis D) Newton

21. Magnification m = ........
A) u.v B) v. u C) .hi ho D) h.o hi

22. Image and object will be of the same size, if the object is placed at ........ of a concave mirror.
A) focus (F) B) between F and C
C) Beyond C D) At C

23. This mirror is used as a rear view mirror in vehicles.
A) Convex mirror B) Concave mirror
C) Plane mirror D) Parabolic mirror

24. ENT specialists use this mirror.....
A) Convex mirror B) Plane mirror
C) Concave mirror D) Parabolic mirror

25. This image cannot be caught on a screen....
A) real image B) inverted image
C) enlarged image D) virtual image

26. This is used as a shaving mirror....
A) Concave mirror B) Convex mirror
C) Plane mirror D) Parabolic mirror

27. The mid point of a spherical mirror is called ............ of the mirror.
A) Focus B) Pole
C) Centre of curvature D) Principal axis

28. The image in this mirror suffers lateral inversion....
A) Concave mirror B) Convex mirror
C) Plane mirror D) Parabolic mirror

Answers:

1-C; 2-C; 3-A; 4-B; 5-B; 6-B; 7-B; 8-D; 9-A; 10-C; ; 11-B; 12-C; 13-D; 14-C; 15-B; 16-D; 17-A; 18-C; 19-A; 20-B; 21-C; 22-D; 23-A; 24-C; 25-D; 26-A; 27-B; 28-C.


Related Posts



No comments:

Post a Comment

Follow by Email

Search This Blog