January 9, 2016

10th Class Physical Sciences Bit Bank - Multiple Choice Questions

Following are objective multiple choice questions from SSC / 10th
Class Physical Sciences (PS) for the public exams for Andhra and
Telangana States. MCQs are given for SSC exams in both the states.

1. A solution turns red litmus blue, its pH is likely to be .......
A) 1 B) 4 C) 5 D) 10

2. Colour of methyl orange in alkali conditions?
A) Orange B) Yellow C) Red D) Blue

3. The chemical formula for plaster of paris is ...
A) CaSO4 B) CaSO4.H2O
C) CaSO4.1/2H2O D) CaSO4.2H2O

4. This is used as olfactory indicator ......
A) coloured petals B) onion C) petunia D) litmus

5. Metal oxides are .......
A) basic in nature B) acidic in nature
C) neutral in nature D) None of the above

6. Lime water is .......
A) CaO B) CaCO3 C) Ca(OH)2 D) Ca(HCO3)2

7. The process of dissolving an acid or a base in water is ...... process.
A) endothermic B) exothermic
C) oxidation D) reduction

8. This salt is mined like coal ......
A) acid salt B) base salt C) natural salt D) rock salt

9. In pH the letter p stands for .......
A) Potentz B) Potential C) Pre D) Post

10. Pickles are not stored in these vessels ......
A) glass B) plastic C) brass D) ceramic

11. Radius of curvature of a spherical mirror r = ......
A) f B) f/2 C) 2f D) 2f/3

12. ...... mirror used in solar cookers.
A) Plane B) Convex C) Concave D) Spherical

13. In car-head lights, the spherical mirrors are in the shape of ......
A) concave B) convex C) ellipsoidal D) parabolic

14. This is a divergent mirror .......
A) concave mirror B) convex mirror
C) plane mirror D) parabolic mirror

15. Which of the following can produce a virtual image?
A) concave mirror B) convex mirror
C) plane mirror D) All the above

16. Steel is .......
A) a metal B) a non-metal
C) an alloy D) a soft metal

17. Rusting of iron is ....... reaction.
A) oxidation B) reduction C) displacement D) exothermic

18. The colour of lead Iodide precipate is .......
A) red B) green C) blue D) yellow

19. The chemical formula for marble is ........
A) CaO B) Ca(OH)2 C) CaCl2 D) CaCO3

20. The spoilage of food can be prevented by adding .........
A) Vitamin A B) Vitamin B
C) Vitamin C D) Vitamin D

21. ....... is used for bleaching of coloured objects.
A) Hydrogen B) Chlorine
C) Moist Hydrogen D) Moist chlorine

22. No. of molecules present in 1 mole of H2 ....
A) 6.02 × 1024 B) 6.02 × 1023
C) 60.2 × 1024 D) 60.2 × 1023

23. Green coating on copper is .......
A) rusting B) galvanizing
C) corrosion D) alloying

Answers:

1-D; 2-B; 3-C; 4-B; 5-A; 6-C; 7-B; 8-D; 9-A; 10-C; 11-C; 12-C; 13-D;
14-B; 15-D; 16-C; 17-A; 18-D; 19-D; 20-C; 21-D; 22-B; 23-C.

Related Posts



No comments:

Post a Comment

Follow by Email

Search This Blog