March 16, 2015

SSC Public Exams Bit Bank - Physics and Chemistry Bits

1. Light selects the path which takes least time to travel. This was stated by.....
A) Pierre de Fermat B) Archimedes
C) Newton D) Planck

2. Mirror formula is 1-f = ......
A) 1-u - 1-v B) u + v C) u - v D) 1-u + 1-v

3. We get a diminished image with a concave mirror when the object is placed.....
A) at F B) between the pole and F
C) at C D) Beyond C

4. When parallel rays are incident on a concave mirror, on reflection, they meet at.....
A) Pole B) Centre of curvature
C) focus D) Beyond C

5. A light ray travelling in the direction of the centre of curvature will on reflection on a convex mirror, travel in opposite direction and appears to be coming from .........
A) Focus B) Pole C) Centre of curvature D) Any point

6. The colour of methyl orange indicator in acid medium is ..........
A) Yellow B) Green C) Orange D) Red

7. A solution turns red litmus blue, its pH is likely to be ..........
A) 1 B) 4 C) 5 D) 10

8. ......... is produced by the action of chlorine on dry slaked lime.
A) Baking soda B) Bleaching powder
C) Washing soda D) CaCl2

9. The mixture of baking soda and tartaric acid is....
A) Bleaching powder B) Washing soda
C) Quicklime D) Baking powder

10. The Calcium Sulphate hemihydrate is .....
A) Plaster of Paris B) Bleaching powder
C) Washing soda D) Soda ash

11. Water molecules present in hydrated copper sulphate is......
A) 2 B) 10 C) 5 D) 7

12. Washing soda is used in the manufacture of....
A) Baking powder B) Chlorine C) Sodium D) Borax

13. This is a mild non-corrosive base.....
A) NaOH B) KOH C) NH4OH D) NaHCO3

14. This is mined like coal.....
A) Washing soda B) Table salt C) Rock salt D) Salt cake

15. ......... introduced the concept of pH.
A) Soren Sen B) Pauling C) Friedrich D) Powell

16. Our stomach produces ....... acid.
A) Nitric acid B) Sulphuric acid
C) Hydrochloric acid D) Acetic acid

17. Tooth decay starts when pH of the mouth is...
A) 5.0 B) 6.0 C) 7.0 D) 9.0

18. When pH of rain water is less than ......, it is called acid rain.
A) 6.6 B) 7.6 C) 8.0 D) 5.6

19. Milk of magnesia is .......
A) Ca(OH)2 B) NH4OH C) Mg(OH)2 D) KOH

20. These neutralise the excess acid in our stomach........
A) acids B) antacids C) alkalies D) bases

21. This is a mixture of several indicators.
A) Universal indicator B) Olfactory indicators
C) Natural indicators D) Synthetic indicators

22. Finely chopped onions are called ............ indicators.
A) Synthetic B) Natural C) Olfactory D) Universal

23. Acids produce ....... ions.
A) OH- B) Cl - C) H+ D) H3 +

24. Acids that give more H3O+ ions are said to be ......... acids.
A) weak B) strong C) neutral D) concentrated

25. This is used as a reagent in the preparation of chloroform....
A) Baking Soda B) Washing Soda
C) Baking Powder D) Bleaching Powder

26. The formula for Gypsum is...
A) CaSO4.2 H2O B) CaSO4 H2O
C) CaSO4. 1-2 H2O D) CaSO4.3H2O

Answers: 

1-A; 2-D; 3-D; 4-C; 5-C; 6-D; 7-D; 8-B; 9-D; 10-A; 11-C; 12-D; 13-D; 14-C; 15-A; 16-C; 17-A; 18-D; 19-C; 20-B; 21-A; 22-C; 23-C; 24-B; 25-D; 26-A.


Related Posts



No comments:

Post a Comment

Follow by Email

Search This Blog